Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
7/10/2018

Ολοκληρώθηκε ο τρύγος στο χωριό μας - Βασικές γνώσεις περί οινοποίησης

Μετά από μια δύσκολη οινική χρονιά, ο τρύγος του αγιοργίτικου ολοκληρώθηκε στο χωριό μας. Τα προβλήματα στην παραγωγή ήταν πολύ μεγάλα, όμως η εμπειρία των αμπελουργών του χωριού μας, κράτησε και φέτος την παραγωγή ψηλά σε ποιότητα και ποσότητα.

Όταν όμως ολοκληρώνεται ο τρύγος στο αμπέλι, ο αμπελουργός παραδίδει τη σκυτάλη στον οινοποιό, ο οποίος καλείται να «σεβαστεί» την ολοχρονίτικη δουλειά στ’ αμπέλι και με τις γνώσεις του να φτιάξει το καλύτερο κρασί.

Στον τόπο μας όμως όλοι οι αμπελουργοί είναι ταυτόχρονα και οινοποιοί. Η γνώσεις τους βασίζονται κυρίως στην παράδοση και συνεπικουρούνται από τη στήριξη του χημικού-οινολόγου για το επιστημονικότερο έργο.

Καλό όμως είναι όλοι μας που φτιάχνουμε έστω ένα βαρελάκι κρασί για το σπίτι μας να έχουμε μια σφαιρική άποψη παραπέρα από την παράδοση που μας έδωσε τα βασικότερα.

Άνθρωποι επίσης που έρχονται στο χωριό μας και προμηθεύονται σταφύλια ή μούστο, έχουν εκφράσει την επιθυμία να μάθουν τα σπουδαιότερα πάνω στην τέχνη της οινοποίησης.

Πατώντας στο παρακάτω συνημμένο, μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικότερα στοιχεία περί μούστου και οίνου και είτε φτιάχνει κρασί πολλά χρόνια είτε τώρα ξεκινά,  να το κάνει πλέον με μεγαλύτερη γνώση και άποψη…

    -  Καλά κρασιά ! και του χρόνου !  

 

Επιστροφή