Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
7/8/2018

Ο Γέρος του Μοριά στο χωριό μας τον Ιούλιο του 1823 - Από το βιβλίο του Θ.Δ.Παναγόπουλου "Ο φυλακισμένος του Ιτς-Καλέ"

Μετά τα «Ψιλά γράμματα της Ιστορίας» και το «Όλα στο Φως» τα δυο πολύ σπουδαία βιβλία του  συμπατριώτη μας κορυφαίου Έλληνα ιστορικού, ερευνητή και συγγραφέα Θεόδωρου Δημοσθ. Παναγόπουλου που έγιναν best seller, κυκλοφορεί τώρα από τις εκδόσεις «ΕΝΑΛΙΟΣ» ένα ακόμα βιβλίο του, που συμπληρώνει επάξια την τριλογία της περιόδου της επανάστασης του 1821, με τίτλο «Ο Φυλακισμένος του Ιτς Καλέ».

«Ο Φυλακισμένος του Ιτς Καλέ» δεν είναι άλλος από το «Γέρο του Μοριά», τη συγκλονιστικότερη μορφή της Επανάστασης και γενικότερα του Ελληνισμού, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Ο συγγραφέας, μας έχει συνηθίσει σε ένα ύφος βασισμένο απόλυτα στις ορθές ιστορικές πηγές και στην με παρρησία εξιστόρηση των γεγονότων χωρίς να παρασύρεται στην πεπατημένη, που θα οδηγούσε μοιραία στην επανάληψη.

Το ολότελα καινούργιο στοιχείο στο νέο βιβλίο του Θεόδωρου Δημοσθ. Παναγόπουλου είναι η εισαγωγή λογοτεχνικών στοιχείων, τα οποία «παντρεύει» υπέροχα με το δεδομένο ιστορικό πλαίσιο, κάτι που δίνει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον στον αναγνώστη.

Ο αναγνώστης όμως που τυχαίνει να είναι απ’ το χωριό μας εκτός των ανωτέρω ιδιαίτερα ενδιαφερόντων στοιχείων, θα διαβάσει έκπληκτος στην παράγραφο 40 του πρώτου μέρους του βιβλίου (σελ.227) και για την επίσκεψη του Γέρου του Μοριά στο Ψάρι, τον Ιούλιο του 1823, για το συναπάντημά του στη βρύση της Παναγίας με μια όμορφη Ψαραία και για το τρικούβερτο γλέντι που στήθηκε στην τότε πλατεία του χωριού μας από τους συμπολεμιστές του μεγάλου αγωνιστή.  

Ο Θεόδωρος Δημοσθ. Παναγόπουλος με τα τρία του ιστορικά βιβλία καθιέρωσε τον ορθό τρόπο να αντιλαμβάνεται κανείς την ιστορική αλήθεια που προέρχεται από την αδιαμφισβήτητη πηγή και μας έμαθε έτσι την ιστορία όπως θα έπρεπε να την είχαμε διδαχθεί στα σχολειά μας.

 

Γιάννης Σκούρτης – www.psarikorinthias.gr  

 

 

Ο Θεόδωρος Δ. Παναγόπουλος γεννήθηκε στο γειτονικό μας Καλλιάνοι Κορινθίας και ζει στην Κρήτη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά τις σπουδές του εισήλθε στο δικαστικό σώμα, στο οποίο υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως δικαστής της Τακτικής Δικαιοσύνης. Υπήρξε επίσης μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Τα πνευματικά του ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από τα θέματα της Ιστορίας, της Θρησκειολογίας και των Κοινωνικών Επιστημών.  Η ιστορία ήταν πάντοτε το χόμπι του, και ποτέ δεν έχανε ευκαιρία κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού του βίου να ψάχνει και ν’ αναζητά το πώς και γιατί τα ιστορικά πρόσωπα έδρασαν έτσι ή αλλιώς, ή γιατί τα ιστορικά γεγονότα συνέβησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Επιστροφή