Επιμέλεια ιστοσελίδας
Γιάννης Σκούρτης

Διαδρομές - Χάρτες

Δεν γνωρίζεις κανέναν τόπο αν δεν τον περπατήσεις … Γι’ αυτό όταν βρεθείτε στο χωριό μας, εξορμήστε  στα γύρω βουνά. Θα γνωρίσετε διαδρομές αναλλοίωτες στο χρόνο, που τίποτα δεν θα σας θυμίζει  ότι έχετε δει στο παρελθόν …

Ιστορική διαδρομή :  Διάσελο – Αη-Θανάσης – Αη-Θόδωρας

Μια ιδανική ορειβατική διαδρομή , για να γνωρίσει κανείς το αγνό ορεινό τοπίο του χωριού και την ιστορία του, είναι η διαδρομή που αρχίζει από το λεγόμενο «διάσελο» (ερχόμενος από Νεμέα) και ακολουθώντας το μονοπάτι, να ανέβει στο ξωκλήσι του Αϊ Θανάση, στο ομώνυμο πανέμορφο μικρό οροπέδιο, να συνεχίσει ανηφορίζοντας μέχρι την κορυφή του βουνού «Πέρα Μεριά» την «Κουρκούλα» και  να θαυμάσει από τον απότομο βράχο της, την επιβλητική θέα προς το χωριό (σαν από αεροπλάνο). Συνεχίζοντας το περπάτημα για περίπου ½  ώρα στον αυχένα της «Πέρα Μεριάς» θα δει με τα μάτια της ψυχής στα αριστερά τη Θεά  Ήρα μικρό παιδί να παίζει στην πρόδρομη Πελασγική πολιτεία των Στυμφαλίων, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του τροφού της- γενάρχη Τήμενου και συνεχίζοντας  θα φτάσει κατηφορίζοντας στο ξωκλήσι του Αϊ Θόδωρα . Οι νοερές ψαλμωδίες από το αρχαίο Μοναστήρι που είναι «γραμμένες» στον αέρα της περιοχής θα γίνονται όλο και πιο δυνατές όσο θα πλησιάζει στην γέρικη βελανιδιά στο προαύλιο του ξωκλησιού. Εκεί στον ίσκιο της θα ξαποστάσει και θα αναρωτηθεί για την ματαιότητα των ανθρώπινων…   Σίγουρα είναι μια συναρπαστική διαδρομή ,ιδιαίτερα για όσους τα μάτια της ψυχής τους είναι σε εγρήγορση …


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Διαδρομή Αεροπτερισμού : Χωριό – Κουτσιουμπέλα

Φεύγοντας από το Ψάρι με κατεύθυνση προς το γειτονικό Καλλιάνι  σε 1 ½ χιλιόμετρο περίπου
συναντά κανείς στα αριστερά του τον τεράστιο απότομο βράχο που οι κάτοικοι του χωριού ονομάζουν «ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΑ». Το τεράστιο μέγεθος του βράχου σε ύψος αλλά και σε πλάτος, το πόσο απότομος είναι, λές και είναι κομμένος με μαχαίρι, καθιστούν το βράχο αυτό ιδανικό για αεροπτεριστές. Οι ριψοκίνδυνοι αυτοί άνθρωποι όταν δουν αυτήν την ιδανική φυσική τοποθεσία για το αγαπημένο τους σπόρ, με την άπλετη θέα στην νωχελική κοιλάδα της Στυμφαλίας, σίγουρα θα την κάνουν αγαπημένο τους προορισμό (1 ½ ώρα από την Αθήνα).

 

Οινική διαδρομή:  αμπελώνες Ψαρίου -  αμπελώνες λίμνης Ασπροκάμπου

Μια πολύ όμορφη βατή από όλους διαδρομή, είναι αυτή που ενώνει τα γειτονικά χωριά Ψάρι και Ασπρόκαμπο. Μια διαδρομή μέσα από τους ορεινούς αμπελώνες της περιοχής που καταλήγει στην πρώην λίμνη του Ασπροκάμπου, η οποία αποξηράνθηκε περίπου το 1970 και μετατράπηκε σε έναν άπλετο αμπελώνα. Δείτε στα αριστερά σας το εκκλησάκι του Αη Γιώργη σαν νησάκι μέσα στον όμορφο αμπελώνα και δεξιά σας ψηλά στη μέση του βράχου του βουνού «Γαβριάς» την εντελώς συμμετρική «ΑΣΠΡΗ ΒΟΥΛΑ». Μια μυστηριακή κατασκευή – κανείς δεν ξέρει πότε φτιάχτηκε και αν την έφτιαξε χέρι ανθρώπινο τόσο ψηλά- που μέχρι λίγες δεκαετίες πρίν ήταν το ηλιακό ρολόϊ των ξωμάχων των δυο χωριών. Στη μέση του αμπελώνα, το υπέδαφος του οποίου είναι γεμάτο με ορυκτό κάρβουνο, κατά την εποχή της επικράτησης των Σλάβων στην Πελοπόννησο (περ.625 μ.Χ.), ήταν τοποθετημένο Σλαβικό μνημείο τεραστίου μεγέθους, το μοναδικό στον Μοριά.

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Νεμέα : στην Παναγιά του Βράχου

Επισκεφτείτε το Μοναστήρι της Παναγιάς του Βράχου της Νεμέας, ένα Βυζαντινό μοναστήρι του 17ου αιώνα, σφηνωμένο στον άγριο βράχο, το οποίο πυρπολήθηκε το 1770 κατά τη διάρκεια των Ορλοφικών. Η θέα από τα παράθυρα- πολεμίστρες της Μονής είναι μοναδική.

τηλ. Μονής : 27460 22698

(Σχετικά links) :

  1. http://analogion.gr/IeresMones/IM_Koimhsews0eotokouBraxouNemeas.htm
  2. http://www.yougles.com/m/destination/view/Iera-Monh-Koimhsews-Theotokoy-Braxoy-Nemeas 

 

Φενεός : στον Αη – Γιώργη τον «Φονιά» και στη λίμνη Δόξα

Διασχίζοντας όλη την κοιλάδα της Στυμφαλίας με δυτική κατεύθυνση, φτάνουμε στο τελευταίο χωριό του Δήμου Στυμφαλίας την όμορφη Καστανιά και ανηφορίζοντας τον αυχένα του χωριού «πέφτουμε» στην πεδιάδα του Φενεού. Μετά από μικρή διαδρομή φτάνουμε στην πανέμορφη τεχνητή λίμνη Δόξα και το Μοναστήρι του Αη- Γιώργη του «Φονιά». Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα σε χαμηλότερο σημείο από το σημερινό και τον 17ο αιώνα λόγω  ανόδου της στάθμης των νερών, μεταφέρθηκε στο σημείο που βρίσκεται και σήμερα. Ως έτος κτίσης της νέας Μονής αναφέρεται το 1693. Είναι ένα αρχοντικής ομορφιάς Μοναστήρι χτισμένο ανάμεσα στο παρθένο δάσος της λίμνης η θέα της οποίας από τα παράθυρα της Μονής είναι μεγαλειώδης.

(Σχετικό link) :

  1. http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1487   

 

Γύρος της Στυμφαλίας λίμνης

Φεύγοντας από το Ψάρι με κατεύθυνση προς τη λίμνη και στρίβοντας αριστερά έξω από το χωριό, μετά από απόσταση περίπου τριών (3) χιλιομέτρων θα βρεθείτε στα όρια των νομών Κορινθίας και Αργολίδας. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η έξοδος της σήραγγας που είχε κατασκευάσει ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός, προκειμένου να μεταφέρει τα νερά της Στυμφαλίας στην Κόρινθο. Η σήραγγα βέβαια χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και η έξοδος των νερών του ποταμού Ασωπού από το αρχαίο τούνελ είναι κάτι που πρέπει να θαυμάσει κάθε επισκέπτης.  Παίρνοντας τον ανηφορικό δρόμο δεξιά στη συνέχεια, θα βρεθείτε στο διάσελο Σιούρι  και θα θαυμάσετε από ψηλά την απέριττη θωριά της λίμνης της Στυμφαλίας. Πλησιάστε στις όχθες της λίμνης και αν αντέχουν τα πόδια σας, κάντε τον κύκλο της λίμνης (περίπου 2 ώρες, από μονοπάτια). Έστω κι αν πιστεύετε ότι έχετε δεί τα πάντα, θα προσυπογράψετε σίγουρα την αινιγματική ρήση του Γάλλου περιηγητή  Pouqueville  όταν έκανε την ίδια διαδρομή περίπου το 1810 : «- Τίποτα δεν μπορεί στον κόσμο να συγκριθεί με την «πένθιμη» θωριά της Στυμφαλίας»

 

Καλές διαδρομές …